Chiriţoiu: Aş vrea să aud şi reacţia victimelor creşterii preţurilor la furnizori
Legea permite să scuteşti de amendă societatea care colaborează cu instituţia pentru investigarea cazului
Societăţile care reclamă distorsiuni ale mediului concurenţial sunt "foarte puţine", iar numărul "victimelor" care se plâng de nerespectarea legislaţiei în domeniul concurenţei aproape inexistent, a afirmat ieri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei în cadrul unui seminar. "Ce ne lipseşte este genul opus de reacţie din afară. Adică firmele să vină să ne spună uite ce distorsiuni ale pieţei am constatat sau că există firme care practică politici anticoncurenţiale şi ne provoacă pierderi. De un an de zile de când sunt la Consiliul Concurenţei nu am întâlnit niciun caz de firmă care să zică: "Uite ce mi se întâmplă: furnizorii cresc preţurile sau piaţa nu merge bine, pierdem bani din cauza asta". Reacţia firmelor care sunt victime aş dori să o aud mai des. Nu zic că nu există, dar aş vrea să aud mai des şi de victime", a afirmat Chiriţoiu în cadrul evenimentului MediafaxTalks about Competition Law.
De altfel, preşedintele Consiliului Concurenţei a precizat că instituţia colaborează cu mediul de afaceri pentru adoptarea diferitelor prevederi în domeniul concurenţei, dar nu toate propunerile companiilor pot fi adoptate, deoarece uneori acestea sunt în contradicţie cu cele ale Consiliului.
"Concurenţa" a aprobat prima cerere de clemenţă
Pe de altă parte, Chiriţoiu a arătat ieri că instituţia a aprobat prima cerere de clemenţă din partea unei firme care a încălcat legislaţia privind concurenţa, ceea ce înseamnă că aceasta va beneficia de imunitate la plata amenzii pentru că va colabora cu instituţia pentru investigarea cazului. "Am aprobat prima cerere de clemenţă, de acordare condiţionată de imunitate la plata amenzii"