Dacă s-ar aplica varianta de impozitare propusă de PSD, veniturile bugetare ar scădea cu peste 600 de milioane de euro. Venitul net ar creşte cu cel mult 160 de lei pentru cei care câştigă sub 1.000 de lei, dar statul ar ieşi în pierdere pentru că majoritatea românilor au salarii mici.
Introducerea unei grile de impozitare progresivă a veniturilor, ca aceea propusă recent de PSD, ar scuti practic de taxe peste o treime din salariaţi, adică pe cei 37% dintre români care au venituri mai mici de 1.000 de lei. În palierul salarial cuprins între 1.000 şi 4.000 de lei, contribuţiile prin impozitarea progresivă ar fi, cu mici diferenţe, aproape aceleaşi ca în cazul cotei unice.
Mai citeşte şi:
Grevele şi creşterile de taxe „ruginesc“ guvernele europene
Manopera calificată, supraimpozitată
Pentru alţi 37% din salariaţi schimbarea regimului fiscal ar avea ca efect doar o uşoară creştere a venitului net. În oglindă însă, din punctul de vedere al încasărilor la buget, efectele impozitării progresive ar consta în scăderi majore, cu dificultăţi mari în completarea sumelor astfel pierdute. Dacă în prezent statul colectează aproximativ 567 de milioane de euro anual de pe urma celor 37% din români care câştigă sub 1.000 de lei, această sumă nu ar mai veni la buget după grila PSD. Se mai adaugă, tot aici, şi reducerea semnificativă de încasări de pe urma celorlalţi 37% din români care câştigă între 1.000 şi 2.000 de lei, scădere care înseamnă aproape 65 de milioane de euro anual.
Astfel că per total s-ar pierde la buget, din această sursă (impozite pe salarii mai mici de 2.000 de lei), o sumă de 632 de milioane de euro faţă de actualele încasări.
Click pe infografie pentru a mari
Pe cel de-al treilea palier salarial, compus din cei care câştigă peste 4.000 de lei, fenomenul generat de eventuala impozitare progresivă s