Restauratorii de la Muzeul Prado susţin că au scos la lumină o lucrare neştiută a celebrului pictor din secolul al XVI-lea. Anunţul oficial a fost dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute, când specialiştii au fost siguri de rezultatul testelor efectuate.
„Vinul de la sărbătoarea Sf. Martin" prezintă numeroase caracteristici ale artei vechiului maestru al picturii flamande şi analizele efectuate o perioadă mai lungă au confirmat că este vorba despre o lucrare necunoscută a artistului supranumit şi Bruegel Ţăranul, şi nu despre o pictură a fiului său, care nu s-a ridicat la înălţimea artei tatălui, susţin experţii.
Muzeul Prado din Madrid, care are numai unul dintre cele 40 de tablouri ale celebrului artist, „Triumful morţii", a primit lucrarea spre analiză de la proprietari privaţi. „Vinul de la sărbătoarea Sf. Martin" face parte dintr-una dintre cele mai bogate colecţii de artă private din Spania, iniţiată în veacul al XVII-lea de ducele de Medinaceli. Se crede că acesta ar fi achiziţionat lucrarea la un preţ de trei ori mai mare decât cel plătit pentru „Tocătoarele" lui Diego Velásquez.
Până anul trecut, când au încercat să vândă pictura deteriorată, proprietarii au fost încredinţaţi că lucrarea în curs de restaurare este opera lui Bruegel cel Tânăr. Însă după testele cu raze X efectuate luna aceasta, bănuiala experţilor a fost confirmată: „Vinul de la sărbătoarea Sf. Martin" a fost pictat de Pieter Bruegel cel Bătrân. Aceasta este cea mai mare operă semnată de pictorul flamand denumit în timpul vieţii „noul Bosch", având o lăţime de 148 de centimetri şi o lungime de 270,5 centimetri.
Un eveniment irepetabil
Restauratorii au conturat o altă ipoteză cu privire la autor după ce au înlăturat primul strat de depuneri. Săptămâna trecută, când presa şi specialiştii au fost invitaţi să vadă tabloul, Pilar Silva Marato, coordonatorul De