Banca Centrală Europeană a analizat posibilitatea activării fondului salvator de 750 de miliarde de euro pentru a veni în sprijinul Irlandei, în încercarea statului de a-şi refinanţa datoria, potrivit ziarului german Handelsblatt, care citează surse guvernamentale fără a le dezvălui identitatea, scrie Bloomberg. Fondul a fost creat în luna mai după criza Greciei şi are rolul de plasă de siguranţă pentru statele membre ale zonei euro
Mai multe state din zona euro au fost anunţate să strângă bani pentru Irlanda în eventualitatea în care statul va avea nevoie de ajutor financiar, potrivit aceluiaşi ziar, care nu oferă însă mai multe detalii. Autorităţile au decis însă să nu meargă mai departe cu acest plan.
Spreadul, respectiv prima suplimentară pe care investitorii o cer pentru a opta pentru obligaţiunile irlandeze în schimbul titlurilor germane, considerate mai sigure, a crescut până la un nivel record de 411 puncte de bază (4,11%) săptămâna trecută. Situaţia se datorează în principal stării de sănătate precare a economiei şi a băncilor irlandeze. Irlanda a fost cel mai puternic afectată la capitolul costuri de finanţare, în condiţiile în care celelalte state de la periferia Europei sau cele cu probleme au suferit o majorare insignifiantă a primei de risc.
"Suspectăm că statele puternice din zona euro vor rămâne mai în umbră în condiţiile în care criza datoriilor s-a agravat, din cauza datoriilor Irlandei şi Portugaliei, şi cum niciun eveniment nu se întrevede pentru a calma situaţia, ne temem că spreadurile în cazul Portugaliei şi Irlandei ar putea continua să crească", afirmă economiştii Crédit Agricole CIB.
Dacă Banca Centrală Europeană şi celelalte bănci centrale nu acţionează "serios" şi devin cumpărători ai titlurilor guvernamentale portugheze şi irlandeze, Crédit Agricole CIB se aşteaptă ca aceste pieţe lipsite de lichiditate să îşi con