Auzim mereu cat de buni sunt acizii grasi Omega 3 si Omega 6 pentru corpul uman. Dr. Terrina Belia, de la Institutul National de Nutritie, din SUA, a trecut recent in revista, intr-o serie de segmente difuzate de reteaua radio Fox, studiile privind efectul acizilor grasi, gasiti in carnea de peste, asupra sanatatii omului.
In principal, a selectioanat studii care s-au axat exclusiv pe efectul substantelor de tipul Omega-3 si Omega-6 provenind din carnea de peste.
Dezechilibrul dintre Omega 3 si 6 favorizeaza obezitatea
Primul studiu privind acizii grasi alimentari, de tip polinesaturat, in 1970, a vizat viata eschimosilor inuiti din Canada de Nord si Alaska. Carnea de peste este element determinant al metabolismului acestor populatii, care niciodata nu sufereau de reumatism, ateroscleroza sau probleme circulatorii.
Acesti acizi grasi au fost considerati, de mult timp, substante vitale in oprirea proliferarii tumorilor, in ameliorarea astmului, trombozelor, aterosclerozei si a multor maladii de deficit imunitar.
Studiile recente prezinta dubii asupra importantei lor. Cercetari efectuate, pe 4.000 de subiecti, la Scoala Medicala de pe langa Universitatea Harvard din SUA, in 2005, ajung la concluzia ca acesti acizi grasi, in general, accelereaza metabolismul uman, prin reducerea numarului de radicali oxidanti.
Ce risti in absenta Omega 3?
Cu ce ne ajuta Omega 6?
Aceasta ar putea preveni boli de tip oncologic, cu o crestere semnificativa in tonusul imunologic. Un consum zilnic de numai 2 mg de Omega-3 si 1,5 mg de Omega-6 prelungeste viata.
La polul opus, acelasi doctor a mentionat un studiu olandez, facut la Universitatea din Leiden, unde s-au folosit peste 5.000 de subiecti. Conform rezultatelor olandeze, efectul acizilor grasi, ce vin de la peste, nu consta in niciun fe