La înscrierea în PDL, ministrul de externe, Teodor Baconschi, vorbeşte despre proiectul său de reformare a partidului, prin reorientarea către electoratul de centru-dreapta.
Ministrul Teodor Baconschi, 47 de ani, s-a înscris în PDL pentru a constitui o platformă creştin-democrată cu care să se prezinte la Congresul de anul viitor. În iulie, el a fondat Fundaţia Creştin-Democrată. Preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat drept unul dintre posibilii succesori în cursa prezidenţială. În mandatul preşedintelui Constantinescu, a fost ambasador pe lângă Sfântul Scaun, având o contribuţie importantă la organizarea vizitei în România a Papei Ioan Paul al II-lea. În mandatul preşedintelui Băsescu a fost consilier prezidenţial (după ce, în septembrie 2006, a fost demis din funcţia de secretar de stat în MAE de către premierul Tăriceanu) şi din august 2007 ambasador la Paris. Este ministru de externe din decembrie 2009.
Citiţi şi:
Starea regiunii - eveniment FP România & MAE
Ovidiu Nahoi: Domnule ministru, aţi decis să vă înscrieţi în PDL. De ce, şi, mai ales, de ce acum?
Teodor Baconschi: Este o decizie pregătită în timp, o decizie oportună şi raţională. Înainte de a intra în vreun partid, am urcat toate treptele carierei diplomatice. Mi-am servit ţara de trei ori ca ambasador, am lucrat în administraţia centrală şi ca secretar de stat, am avut şi o experienţă în calitate de consilier prezidenţial. La 47 de ani, după ce am contribuit, modest, chiar şi la zestrea culturii româneşti postcomuniste cu un număr de cărţi, mi se pare că pot continua efortul de a schimba ceva în bine în comunitatea din care fac parte. De ce PDL? Pentru că este singurul partid românesc membru al Partidului Popular European, deci singurul care, prin statutul său, se angajează să genereze politici inspirate de valorile populare. Pentru că am încredere că partidul acesta s