Nu cu mult timp în urmă, Alin Fumurescu mă trăgea de mânecuță pentru că am folosit un titlu de articol pe care și el îl folosise cu un an mai devreme. Ei bine, a venit vremea revanșei: ieri seară Fumi a prezentat niște imagini (desene pe asfalt în 3D) pe care le prezentasem și eu în ”Clujeanul”, la începutul anului 2009 (dovada e aici si aici).
Doar pentru revanșă nu se merita însă un articol separat. Motivul real e de vă prezenta și alte desene surprinzătoare, care pot schimba fața unui oraș. Artificiul artistic e cunoscut de mii de ani și investiția e minimă pentru a-l pune în aplicare. Un banal cartier de locuințe se poate transforma astfel într-o atracție turistică.
Numită “trompe l’oeil”, tehnica este utilizată în mod tradiţional în pictură, iar mai nou şi în noile formă de artă aplicată la urbanism. Denumirea de “trompe l’oeil” provine din limba franceză şi înseamnă „a înşela ochiul”, pentru că se creează iluzia de tridimensionalitate. Mai exact, un perete de bloc cenuşiu poate fi transformat instant, prin această tehnică, într-o poartă spre o altfel de lume – poate fi o fereastră din care se vede un peisaj montan superb, un apus de soare la mare ori o grădină plină de flori.
Procedeul a apărut încă din antichitate şi a fost folosit de către greci şi romani, la picturile lor murale. Unul dintre cele mai elocvente exemple este ansamblul de la Pompei, unde la prima vedere poţi vedea terase, uşi, ferestre, însă toate sunt false, fiind doar pictate, cu ajutorul tehnicii “trompe l’oeil”, pentru a crea iluzia unor spaţii mai mari decât există în realitate.
Tehnica s-a dezvoltat ulterior mai mult în perioada Renaşterii şi a atins apogeul în perioada rococo, când plafoanele bisericilor erau, pur şi simplu, deschise spre cer, dând senzaţia unei legături directe cu divinitatea.
Procedeul a devenit tot mai popular în ultimii ani, în SUA, da