Senatorii au adoptat ieri, cu 76 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere, un proiect de modificare a OUG nr. 104/2001, privind organizarea şi funcţionarea poliţiei de frontieră, prin care această instituţie va avea competenţele interne şi externe modificate, în vederea aderării la spaţiul Schengen.
Potrivit iniţiativei, care face parte din priorităţile legislative ale guvernului, competenţele poliţiei de frontieră trebuie delimitate pentru punerea în acord cu prevederile Schengen. Cea mai importantă modificare se referă la zona de competenţă a instituţiei, de unde au fost eliminate referirile la Dunărea interioară şi braţul Măcin, fiind, de asemenea, stabilite noi structuri organizatorice.
Poliţia de frontieră va avea noi competenţe în ceea ce priveşte acţiunile la graniţa externă, în acord cu operaţiunile organizate de Agenţia FRONTEX, precum şi în privinţa exercitării competenţelor pe teritoriul naţional. Iniţiativa mai stabileşte şi raporturile cu instituţii asemănătoare din ţările vecine.
Principalele competenţe ale poliţiei de frontieră sunt stabilite în vederea prevenirii şi combaterii imigraţiei ilegale, criminalităţii transfrontaliere în zona delimitată şi apărării vieţii şi integrităţii cetăţenilor. Senatorii au adoptat ieri, cu 76 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere, un proiect de modificare a OUG nr. 104/2001, privind organizarea şi funcţionarea poliţiei de frontieră, prin care această instituţie va avea competenţele interne şi externe modificate, în vederea aderării la spaţiul Schengen.
Potrivit iniţiativei, care face parte din priorităţile legislative ale guvernului, competenţele poliţiei de frontieră trebuie delimitate pentru punerea în acord cu prevederile Schengen. Cea mai importantă modificare se referă la zona de competenţă a instituţiei, de unde au fost eliminate referirile la Dunărea interioară şi braţul Măcin