Edilul oraşului doljean a decis ca pepenele verde să devină marcă înregistrată. Toată documentaţia necesară pentru brevetare a fost depusă la Bucureşti, iar în cel mult trei zile efortul locuitorilor va fi răsplătit.
Oraşul Dăbuleni din Dolj este recunoscut în Oltenia şi nu numai ca şi patria lubeniţelor. Fiecare cetăţean din partea locului este producător. Unii localnici au făcut adevărate averi din vânzarea pepenilor verzi de-a lungul anilor. Au pornit de la suprafeţe mici, iar acum au ajuns să cultive sute de hectare de lubeniţă. Oamenii din Dăbuleni recunosc că anul acesta nu au mai avut o producţie aşa de mare ca în 2009, dar când au tras linie la final au văzut că afacerea nu a mers tocmai rău.
„Statul nu ne-a mai subvenţionat în acest an apa, aşa că a trebuit să ne descurcăm cum am putut. În ciuda acestui neajuns, am reuşit să vindem toată marfa la un preţ destul de mare, de 0,8 lei pe kilogram. Sperăm că imediat ce pepenele nostru de Dăbuleni va fi înregistrat cu acte în regulă la OSIM să putem vinde şi peste graniţă şi să ne creştem veniturile. Este un lucru bun, până la urmă este munca noastră de-o viaţă. Eu de mai bine de 20 de ani mă ocup cu aşa ceva şi vreau să mă extind“, a spus Marian Cazacu, de 54 de ani, din Dăbuleni.
„Este meritul oamenilor“
Primarul din Dăbuleni a declarat că luni au mai fost depuse la Bucureşti şi ultimele acte, iar în câzeva zile lubeniţa de Dăbuleni va fi marcă înregistrată. Dacă am făcut-o celebră în România, este momentul să o facem celebră în întreaga Europă. Nu cred că există oraş din România în care să nu se vândă lubeniţă de la noi. Aşa că este normal să ne înregistrăm numele la OSIM. Dintre cele 3.500 de gospodării, peste 2.000 au hectare întregi cu pepeni verzi. Vă daţi seama că oamenii de aici cu asta se ocupă“, a spus Nicolae Drăgoi, edilul oraşului.
„Să vedeţi ce mândri o să