Care sunt temele majore ale reformei sistemului judiciar? Ce se intampla cu lupta impotriva coruptiei in Romania? Cum influenteaza Mecanismul de Cooperare si Verificare agenda politica si performantele institutiilor romanesti?Laura Stefan, coordonator anticoruptie la Societatea Academica din Romania a discutat online despre problemele justitiei si lupta impotriva coruptiei.
Nota redactiei:
Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate.
2010 a adus o serie de progrese, mai ales odata cu adoptarea codurilor de procedura civila si penala si cu publicarea unei strategii multianuale de dezvoltare a Justitiei. Pe de alta parte, Comisia Europeana noteaza in raportul publicat in luna iulie ca au fost inregistrate doar progrese limitate in ceea ce priveste eficienta sistemului judiciar.
La capitolul bile albe, raportul Comisiei Europene a apreciat actitivitatea DNA a carei cooperare cu institutiile statului este considerata eficienta. In document se mai arata ca DNA a mentinut etapele sale de investigatie stabile in acuzatiile de coruptie de nivel inalt si un numar semnificativ de cazuri a fost trimis catre Curte. Pe de alta parte, domeniul achizitiilor publice in Romania demonstreaza o serie de slabiciuni in ceea ce priveste structura legislativa, procedurala si institutionala.
Legea ANI a fost adoptata intr-o noua forma de Parlament la sfarsitul acestei veri, dupa ce prevederi dintr-un prim text au fost declarate neconstitutionale, iar s