Ei spun că trebuie să plătească 400 de lei pentru a avea curent electric în locuinţe şi că n-au aceşti bani. Construcţia apartamentelor pentru 50 de familii de rromi a costat peste 6 milioane de lei de la bugetul local.
Mutarea familiilor de rromi în locuinţele sociale construite de municipalitate i-a nemulţumit pe unii bârlădeni.
Aceştia spun că nu li se pare normal ca rromii să primească locuinţe gratuite, în condiţiile în care ei sunt nevoiţi să aştepte ani întregi pentru a primi un apartament ANL sau trebuie să se îndatoreze la bănci pentru a avea un acoperiş deasupra capului. „În câteva luni, acea zonă se va transforma într-un nou ghetou. Familiilor mutate acolo nu le pasă că Primăria a plătit, din banii noştri, zeci de miliarde, pentru a le face case. Vor scoate parchetul şi-l vor vinde“, crede Mihai Marinescu, croitor. Alţii se bucură că vor dispărea ţiganii din centrul oraşului.
„Transformaseră zona din centru într-un focar de infecţie. E o măsură bună că au fost duşi în alte locuinţe, dar se pune problema dacă vor păstra ce au primit“, a spus Iulia Roşca, farmacistă.
„Vom păstra locuinţele în bune condiţii“
Cele 50 de familii care trăiau în blocul din centrul Bârladului au început deja să se mute în noile locuinţe.
Dar nici nu s-au mutat bine că au şi început să se plângă. Ei sunt nemulţumiţi că, pentru a avea curent electric, trebuie să plătească 400 de lei de familie. „Ar trebui să vorbiţi la Primărie să nu ne pună să plătim aceşti bani, că nu avem de unde. Suntem familii sărace. Cei mai mulţi trăim din ajutorul social, nu avem de unde să scoatem această sumă“, a spus Maria Robert, care a primit repartizare în imobilul de pe strada Căpitan Grigore Ignat.
Rromii au promis că vor păstra locuinţele în bună stare. „Noi locuim aici, normal că vom păstra locuinţele. Acum, eu sunt om de bună