BATJOCURĂ Zeci de familii ale căror case sunt în curs de consolidare stau pe întuneric, fără apă caldă şi căldură în locuinţele de necesitate ale Primăriei. Proprietarii care trebuie să-şi părăsescă locuinţele din imobilele cu bulină ajung la mâna autorităţilor locale pentru cel puţin un an.
„Locatarii de necesitate“ din blocurile 107 şi 108 de pe Bulevardul Naţiunile Unite sunt în pragul disperării. Cele câteva zeci de familii au fost evacuate din apartmentele lor din centrul Capitalei ca să lase muncitorii Primăriei să refacă imobilele în care locuiau. Deşi plătesc atât serviciile de consolidare efectuate de municipalitate, cât şi chiria plus întreţinerea în locuinţele temporare de la Naţiunile Unite, oamenii sunt umiliţi. Nu beneficiază de nicio condiţie. Au doar un acoperiş deasupra capului. „Este inadmisibil să muţi oameni într-un bloc în care liftul nu funcţionează, lumină, apa caldă nu există, de căldură nu mai zic. Nu putem lua legătura cu nimeni de la Primărie, toată lumea fuge de răspunderea de a rezolva problemele extrem de grave pe care le avem noi, toţi cei trimişi din blocurile care intră în consolidare”, a spus Ştefan Rus, unul dintre locatarii blocului 108. Bărbatul a locuieşte aici împreună cu fiul lui în vârstă de opt ani.
Puşi să semneze „ca primarul“
În replică la sesizarea oamenilor, responsabilii din Primăria Capitalei precizează că racordarea imobilelor de urgenţă din Piaţa Naţiunilor Unite nu este obligaţia lor, ci a instituţiei care le-a construit, Ministerul Dezvoltării. Chiar dacă şi-ar fi „rupt de la gură” şi ar fi tras apă, gaze şi curent, municipalitatea nu şi-ar fi justificat investiţia decât în cazul în care, spun ei, gradul de ocupare al imobilelor ar fi depăşit 20%. Cine a impus acest prag, nu se ştie.
„Am ajuns la disperare, am mers să facem contract la lumină, pentru că avem copii şi îşi fac lecţiile la