CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliul statului, încearcă să vândă la licitaţie în următoarea lună peste 150 de case şi terenuri recuperate de la clienţii care nu şi-au mai plătit ratele la credite.
Cele mai multe proprietăţi executate silit sunt în judeţele Botoşani, Covasna, Giurgiu, Harghita şi Hunedoara, potrivit anunţurilor de pe site-ul băncii.
În Botoşani, de exemplu, CEC a scos la licitaţie 13 imobile, majoritatea urmând să fie vândute pentru recuperarea unui credit de 2,2 milioane de lei acordat în 2006 firmei de construcţii Dany Ema SRL. Compania a intrat recent în faliment, potrivit informaţiilor din presa locală. Imobilele scoase la vânzare sunt apartamente aparţinând unor persoane fizice, care au avut rol de garanţi la acordarea creditului.
De asemenea, banca a executat silit 13 proprietăţi în judeţul Covasna, în principal case şi terenuri în localităţi precum Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc sau Zagon. Şi în Harghita, CEC încearcă să-şi recupereze împrumuturile acordate prin vânzarea a şase proprietăţi, dintre care patru apartamente situate pe aceeaşi stradă în oraşul Bălan. Preţul de pornire pentru un apartament de două camere în Bălan este de 15.000 de lei (circa 3.500 de euro).
Banca are probleme cu debitorii care nu şi-au mai plătit ratele la credit şi în Bistriţa-Năsăud, unde luna aceasta a organizat licitaţii pentru vânzarea a 25 de proprietăţi executate silit, în mare parte apartamente în municipiul Bistriţa. Bistriţenii au cele mai mari probleme cu rambursarea creditelor datorită gradului ridicat de îndatorare, rata restanţelor la nivelul judeţului fiind de 11,9% la sfârşitul lui august, în comparaţie cu o medie de 6,9% la nivel naţional.
Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, a explicat în trecut că situaţia creditelor neperformante din Bistriţa-Năsăud a fost agravată şi de neglijenţa angajaţilor în verfi