Din primăvară, din cauza crizei, jurnaliştii-deţinuţi nu şi-au mai permis s-o publice pe suport hârtie, însă articolele rulează sub formă de videotext la postul TV intern.
Dincolo de gratii, timpul trece mult mai uşor atunci când te implici în activităţi educative sau recreative, spun deţinuţii. „Revista Penitenciarului” este una dintre şansele pe care le au la reeducare cei trimişi în puşcărie pentru zeci de ani sau chiar pentru tot restul vieţii.
Publicată pentru prima dată în 2006, revista ţine la curent persoanele private de libertate, cu evenimentele care au loc dincolo de zidurile albe şi porţile mari.
Prezentată la tv
Şapte puşcăriaşi, caută în fiecare lună să le ofere celorlalţi subiecte de interes şi de actualitate, în revistă fiind de la articole pe teme sociale, sportive, religioase până la editoriale.
Deţinuţii care se ocupă de editarea revistei spun că, din lipsă de fonduri, publicaţia internă nu a mai putut fi tipărită, însă au găsit altă metodă de a-şi face cunoscută munca. Revista este prezentată sub formă de videotext, prin intermediul postului tv intern. Se plâng şi de probleme tehnice apărute: calculatorul redacţiei nu mai face faţă, iar o imprimantă este mai mult decât necesară.
Broker, coordonator de redacţie
Marius are 37 de ani. În libertate era un bun economist şi un broker recunoscut. Acum mai are de executat şase ani dintr-o pedeapsă de 12 ani pentru infracţiunea de furt. În iunie 1999, Marius a transferat în mod ilegal acţiuni în valoare de aproximativ 23 de miliarde de lei, din portofoliile a trei societăţi de Investiţii Financiare. În detenţie, bărbatul şi-a descoperit o nouă calitate: cea de ziarist. Marius nu scrie doar la revista penitenciarului, ci se ocupă şi de coordonarea redacţiei, de aproximativ şapte luni.
„ Regret ce am facut. Timpul trece mult mai uşor în penitenciar dacă te impli