Incontestabil, mitingul poliţiştilor din 24 septembrie a depăşit în mod periculos cadrul legal şi de bun-simţ în care s-au desfăşurat celelalte manifestări sindicale. Suntem deci obligaţi să ne întrebăm:
1) dacă a fost vorba de o manifestaţie spontană sau despre o tentativă deliberată de subminare a autorităţii instituţiilor statului şi 2) dacă reacţia autorităţilor a fost adecvată.
Fără a ne lansa în teorii conspiraţioniste, nu putem ignora totuşi chemările repetate la manifestaţii de stradă formulate de Radu Mazăre şi Victor Ponta începând din luna mai, când liderul PSD afirma că mişcările de stradă sunt singura soluţie, continuând cu declaraţiile lui Radu Mazăre din 7 septembrie, când primarul Constanţei, costumat într-o uniformă bizară, anunţa că singura soluţie este, nici mai mult nici mai puţin, decât o nouă revoluţie, pentru că acum ştim să ne organizăm, şi culminând cu apelul liderului PSD la demonstraţii de stradă în ziua în care se va vota viitoarea moţiune de cenzură. După mitingul de vineri, Victor Ponta a anunţat că PSD va plăti amenzile aplicate liderilor sindicali.
O asemenea sfidare a instituţiilor statului spune mult despre viziunea PSD privind statul de drept. Ea este perfect compatibilă cu pregătirea în laboratoarele partidului a unei situaţii revoluţionare, dragi nu numai lui Ion Iliescu, ci şi celor mai tineri, care nu pot oferi soluţii alternative la politica de austeritate a guvernului, dar vor să profite de pe urma nemulţumirii fireşti a bugetarilor. În fond, mineriadele au fost gândite în aceleaşi laboratoare, conflictul care le-a declanşat încă din 1990 nu a fost încă rezolvat, iar cei care au încercat să tulbure liniştea unor oameni ca Ion Iliescu, Miron Cozma, Dinu Patriciu, Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu au făcut constant obiectul unor tentative de anihilare.
Astăzi, ancheta penală în cazul lui Sorin