Tânărul arhitect peisagist are un proiect de dezvoltare turistică şi a început colaborarea cu autorităţile bulgare
Alexandru Gheorghe are doar 25 de ani şi este arhitectul-peisagist recomandat de istorici şi muzeografi, când vine vorba despre opinia unui expert în aspectul municipiului Giurgiu. Tânărul a pregătit împreună cu mai mulţi specialişti, un proiect menit să schimbe destinul oraşului Giurgiu, din punct de vedere turistic şi, implicit, economic. „Insula Ramadan, noul centru european” este denumirea proiectului, iar Alexandru spune că în demersul său a pornit de la relaţia dintre fronturile româneşti şi bulgăreşti, la nivel vizual şi funcţional.
„Giurgiu şi Ruse se constituie într-o euroregiune şi ar puta fi considerat cel mai mare pol urban. Proiectul nu se referă doar la o planificare a peisajului ci la o planificare economico-socială de dezvoltare în timp”, spune Alexandru.
Mai concret, Insula Ramadan având un potenţial turistic foarte mare, poate fi transformată, prin intermediul investiţiilor, dintr-un teren „gol”, într-un spaţiu plin cu turişti din România şi Bulgaria.
Insula, o mică Deltă
„Puţini ştiu că în Insula Ramadan există cuiburi şi viaţă sălbatică la fel ca în Deltă. Sunt lebede acolo, şi pelicani, cormorani şi chiar vulturi dunăreni. Primul pas al proiectului presupune realizarea unei infrastructuri de acces şi apoi soluţionarea problemelor de mediu. Apoi, acolo, pot fi dezvoltate afaceri, dar de agrement şi nu de industrie”, mai spune Alexandru.
Arhitectul a cuprins în proiectul său şi Cetatea lui Mircea cel Bătrân, situată în aceeaşi zonă. Tânărul peisagist consideră că sunt suficiente date pentru refacerea cel puţin a fostului turn al cetăţii. „ Pot fi făcute acolo bazine, un sistem hidro de scoatere a apei din zonă, atunci când o inundă apele Canalului Plantelor. Poate rămâne un şantier arheologic de