Vinuri româneşti încearcă să intre pe piaţa franceză. Viticultorul Mihail Rotenberg, stabilit în regiunea Dealu Mare, a fost zilele trecute la Paris. Obiectivul acestei incursiuni: testarea pieţei locale. La degustarea celor 5 vinuri Rotenberg, găzduită de magazinul "Chez Miha" din Paris, a luat parte şi Vasile Damian. În România, până nu demult nu exista tradiţia unor vinuri de calitate.
Vinuri româneşti încearcă să intre pe piaţa franceză. Viticultorul Mihail Rotenberg, stabilit în regiunea Dealu Mare, a fost zilele trecute la Paris. Obiectivul acestei incursiuni: testarea pieţei locale.
La degustarea celor 5 vinuri Rotenberg, găzduită de magazinul "Chez Miha" din Paris, a luat parte şi Vasile Damian.
În România, până nu demult nu exista tradiţia unor vinuri de calitate. Cert, mai toată lumea care avea o viţă de vie făcea şi vin dar în cantitate mare şi calitate slabă. Mihail Rotenberg are însă alte ambiţii.
După ce a emigrat la sfârşitul anilor 70 în Israel unde a făcut avere graţie cunoştiinţelor sale informatice, el s-a reîntors în România.
Pasionat de vinuri, Mihaiel Rotenberg a cumpărat în satul Ceptura din regiunea Dealu Mare 20 de hectare de vie pe care s-a decis să cultive pratic un singur soi: merlot.
O selecţie din aceste flacoane alcoolizate au fost propuse spre degustare la Paris la magazinul "Chez Miha", o micuţă alimentară românească aflată la doi paşi de Casa Radio, în arondismentul 15 al capitalei franceze.
Ocazie cu care am stat de vorbă cu Mihail Rotenberg şi l-am întrebat de ce a ales tocmai Parisul, capitala Franţei, ţara vinurilor, să-şi prezinte producţia.
Precizăm în final şi preturile acestor vinuri românesti propuse consumatorilor parizieni: de la 5 euros 50 pentru o sticlă de Rapsod, la 15 euro pentru una de Rotenberg Merlot. Preţuri ambiţioase pentru o piaţă pe care concurenţa la acest