După ce UBS,cea mai mare bancă elveţiană, şi Credit Suisse şi-au extins operaţiunile pe piaţa asiatică, acum şi Julius Baer, o bancă privată din Elveţia, a anunţat că va înfiinţa un nou birou în Singapore, informează Bloomberg. Ce-i atrage pe bancheri aici?
Ritmul rapid de creştere înregistrat de China a însemnat o majorare a veniturilor persoanelor bogate din regiune, adică potenţiali clienţi ai băncilor private. Însă cei care aplelează la birourile acestor bănci din Hong Kong şi Singapore nu sunt numai milionari asiatici, potrivit „The New York Times".
Mulţi europeni şi americani cu venituri mari, speriaţi de controalele tot mai riguroase din propriile ţări, urmează băncile în Asia, unde legislaţiile permisive încă îi favorizează pe cei care vor conturi cât mai secrete. Pentru că impozitează numai veniturile realizate de companii pe terioriul naţional şi permit înfiinţarea unor corporaţii opace, aceste destinaţii atrag tot mai multe operaţiuni bancare.
Piaţa asiatică, profitabilă şi în criză
Astfel, dacă la nivel mondial UBS a pierdut active în valoare de aproximativ 200 de miliarde de dolari de la clienţi care folosesc unitatea privată a instituţiei, pe piaţa asiatică banca a atras mai multe active decât a pierdut, potrivit unui raport pentru luna august emis investitorilor de către Jürg Zeltner, director executiv pentru gestionarea activelor clienţilor. Mai mult, reprezentanţii băncii au anunţat că intenţionează să angajeze încă 400 de consilieri pentru clienţi în regiunea Asia-Pacific, pe lângă cei 867 deja disponibili.
„Am observat o creştere masivă în angajarea bancherilor privaţi (n.r. în Singapore şi Hong Kong) pentru a prelua afacerile care pleacă din Elveţia", a declarat Raymond W. Baker, directorul Global Finance Integrity, institut de cercetări din Washington. Reprezentanţii Julius Baer au declarat că vor să-şi dubleze active