Nemulţumiţumiţi de locurile de muncă prost plătite, bărbaţii preferă să stea acasă, să schimbe scutece şi biberoane, dar să câştige mai mulţi bani. În timp ce doamnele merg la serviciu, domnii schimbă scutece, pregătesc biberoanele cu lapte şi, apoi, ies în parc, la plimbare cu cei mici. Meseria de tătic aduce, însă, un venit lunar profitabil.
Venituri mai mari şi mai sigure
Valentin Oloieriu (27 ani) este unul dintre tăticii care a avut curajul să încerce şi rolul de... mamă. Angajat la Primăria Slobozia, Valentin a luat această decizie constrâns de împrejurări. În urma reducerilor salariale, ajunsese să câştige 540 de lei pe lună. De aceea, la începutul anului, a decis să intre în concediu de creştere a micuţului Ştefan-Alexandru (8 luni). Cu banii din indemnizaţia pentru creşterea copilului, 600 de lei, şi alocaţia de stat, 200 de lei, tânărul tătic câştigă acum aproximativ acelaşi salariu pe care îl primea înaintea măsurilor de austeritate impuse de Executiv.
„Ajunsesem să câştig 500 de lei dintr-un venit lunar de 900 de lei. Am zis că e mai bine să am grijă de copil, pentru că aşa iau mai mulţi bani“, recunoaşte Valentin. Aceleaşi motive l-au determinat şi pe Florin Vlad (36 de ani) să îşi asume rolul de... mămică. Bărbatul lucra ca operator PC. Remuneraţia sa se diminuase considerabil, iar locul de muncă devenise din ce în ce mai nesigur. De aceea, a luat hotărărea să aibă grijă de micuţul Andru (1 an) de acasă, deşi, iniţial, în primul an de viaţă, copilul fusese îngrijit de mama lui. „Câştigam foarte puţin şi nu mi-a convenit. Mai mult decât atât, cred că după acest concediu, voi rămâne şomer“, a declarat Florin Vlad.
De la scepticism, la încurajări
În momentul în care s-a hotărât să facă marele pas, decizia lui Valentin Oloieriu a fost privită cu scepticism de către soţia sa, Elena (26 ani). Proaspăta mămică, angajată în do