Tranzacţiile speciale de ieri, cele mai mari de la listarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), au urcat titlurile BVB la un nou maxim istoric, de 41 de lei, evaluând compania la 72 mil. euro. Daniel Ţepeş a vândut 2,1% din acţiunile Bursei.
Interesul pentru acţiunile Bursei de Valori Bucureşti este în creştere, transferurile cu titluri BVB atingând un nivel maxim ieri, când pe piaţa "Deal" s-au realizat trei tranzacţii prin care şi-au schimbat proprietarul pachete de acţiuni reprezentând 6,3% din capitalul operatorului de piaţă.
Valoarea tranzacţiilor se ridică la aproape 20 milioane de lei (4,6 milioane de euro), evaluând compania la 72 milioane de euro, adică de 36 de ori profitul net raportat de BVB pentru anul trecut, de 2 milioane de euro.
De la listare, pe 8 iunie, preţul acţiunilor BVB a crescut cu peste 65%, iar capitalizarea companiei a urcat cu 28 mil. euro. Asta în condiţiile în care valoarea tranzacţiilor de pe Bursă a scăzut puternic în iulie şi august, la un nivel mediu de 3 mil. euro pe zi, iar luna septembrie nu a adus nicio schimbare semnificativă la nivelul lichidităţii pieţei, cu excepţia câtorva tranzacţii deal, negociate în afara pieţei principale, cum au fost şi schimburile de ieri cu titluri BVB.
Cu toate acestea, după listare mai mulţi investitori mari au acumulat pachete semnificative de acţiuni BVB, americanii de la Franklin Templeton ajungând la începutul lunii septembrie să deţină circa 2% din capitalul Bursei. Şi SIF Moldova a cumpărat în ultimele luni titluri BVB, ajungând la o participaţie de 1,5%.
"Avem peste 1,5% în momentul acesta, iar momentan suntem în expectativă, pentru că vrem să vedem cum se va schimba structura acţionariatului după tranzacţiile de astăzi (ieri - n.red.). Noi nu am cumpărat şi nici nu am vândut", a declarat pentru ZF Liviu Doroş, vicepreşedintele SIF Moldova.
Ieri, până