Într-o lume în care diplomaţia şi politica au desenat graniţele statelor, încheierea Războiului Rece a adus primele semale că ordinea mondială, aşa cum era înţeleasă, e pe cale să se schimbe.
Hărţile vor deveni irelevante într-un viitor nu foarte îndepărtat, iar noua formă de organizare şi noile alianţe (mult mai dinamice şi complexe) vor avea drept puncte de reper istoria comună, religia, etnia sau rasa. Teoria a apărut în prestigioasa revistă Newsweek, sub semnătura unui expert în globalizare şi dezvoltare urbană.
În noua ordine mondială despre care scrie Newsweek, România figurează în grupul statelor din aşa-numita "zonă de graniţă", aflate în plin proces de a-şi găsi locul în "noua lume tribală". Pentru că, potrivit autorului Joel Kotkin, peste tot în lume o renaştere a legăturilor tribale creează alianţe globale mult mai complexe. În acelaşi grup cu România se află Belgia, Cehia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Marea Britanie. Ce au în comun aceste state? "Pot fi extrem de volatile, cum este cazul Irlandei, care s-a transformat din «Tigrul celtic» într-o ţară paralizată din punct de vedere financiar. În trecut, aceste ţări au fost adesea invadate de armatele vecinilor puternici. În viitor însă, ar putea intra în luptă pentru autonomie împotriva zonelor de influenţă cu care concurează", scrie Newsweek. Autorul articolului menţionează România, alături de Belgia, în categoria statelor caracterizate şi de "un amalgam cultural".
Un alt grup din cadrul noii ordini mondiale aduce la un loc Danemarca, Finlanda, Germania, Olanda, Norvegia şi Suedia, amintind de Liga Hanseatică. "Aceste ţări au în comun rădăcinile germanice şi şi-au găsit nişa de piaţă vânzând produse de calitate superioară atât ţărilor dezvoltate, cât şi pieţelor din China, Rusia şi India. Sunt cunoscute pentru generoasele sisteme