Majoritatea ministrilor agriculturii au ridicat obiectii luni, in reuniunea de la nivelul UE, privind propunerea Comisiei prin care se permite statelor membre de a decide cultivarea de organisme modificate genetic, informeaza EUobserver. Pana acum autorizarea sau interzicerea avea loc doar la nivelul UE, insa propunerea Comisiei din luna iulie atribuie statelor membre competenta de a decide asupra cultivarii. Romania a sustinut propunerea Comisiei, impotriva greilor Franta si Germania.
Tocmai de aceea, obiectiile ministrilor europeni se refera la o posibila scindare a pietei interne care rezulta dintr-o astfel de competenta.
Propunerea Comisiei a suscitat controverse inca de cand a fost anuntata, intrucat s-a argumentat ca se acorda statelor membre puterea de a decide in acest sens si ca asta va avea implicatii asupra pietei unice. A fost, de altfel, argumentul cancelarului german Angela Merkel.
Modificarea Directivei 2001/18/CE presupune adaugarea unui articol in care se stipuleaza ca tarile membre pot interzice organismele modificate genetic (OMG) avand la baza motive socio-economice, culturale si etice, pe langa cele actuale de contaminare a solului, fara a se recurge la clauza de salvgardare. Deciziile lor nu vor trebui autorizate de Comisie, dar vor trebui sa informeze statele membre cu o luna inainte de adoptarea masurilor. Autorizarea la nivelul UE ramane in vigoare si se va face in functie de considerente de mediu si de sanatate publica.
Ministrul agriculturii din Belgia - tara care detine in prezent presedintia UE - a spus, dupa intalnirea de luni, ca nu se va ajunge la un compromis in viitorul apropiat.
Germania, Franta si alte state membre sunt preocupate ca propunerea Comisiei poate duce la o fragmentare a pietei interne a UE si s-ar putea opune reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). I