Conducerea Fondului Monetar nu mai reflectă realitatea, puterea deţinută de statele emergente fiind prea mică proporţional cu economiile lor. Ritmul rapid de creştere economică înregistrat de China, Brazilia şi India ar putea atrage o influenţă mai mare pentru aceste state în cadrul Consiliului Guvernatorilor al FMI.
Multe state dezvoltate şi-ar putea pierde o parte din autoritatea deţinută în conducerea Fondului Monetar Internaţional în faţa ţărilor emergente care urcă în ierarhia mondială, informează „Financial Times". Astfel, China, India, Brazilia, Turcia, Rusia şi Coreea de Sud ar putea obţine mai multe drepturi în interiorul instituţiei internaţionale, având totodată un cuvânt mai greu în deciziile luate. Recunoscând că actuala structură nu mai reflectă realitatea, Fondul a convocat mai multe întâlniri pe această temă.
CITIŢI ŞI: Congresul SUA pregăteşte sancţiuni contra Chinei
SCHIMBĂRI PE PODIUM
Cel mai bun exemplu în acest sens este China, care în iulie a depăşit Japonia, devenind a doua putere economică mondială. Cu toate acestea, Beijingul are o participaţie de numai 3,65% în procesul decizional al instituţiei, în timp ce Japonia are un procent de 6,01%. În trei dintre cele patru scenarii analizate de oficialii Fondului, China ajunge pe locul al treilea, fiind depăşită numai de Japonia şi SUA, potrivit Reuters.
Cealaltă ipoteză plasează statul chinez pe locul doi. Astfel, votul Beijingul în deciziile instituţiei ar fi mai important decât cele ale Germaniei, Franţei, Olandei, Belgiei sau Elveţiei. Iniţiativa mai multor ţări, printre care şi Statele Unite ale Amercii - cel mai influent stat din cadrul FMI, cu o participaţie de 17,67% - găseşte tot mai mulţi susţinători care cer reforme structurale la nivelul conducerii instituţiei. Ieri, un grup de economişti reputaţi au înaintat o scrisoare deschisă Fondului, insistând asupra