Străzile Memorandumului, Napoca şi Bulevardul Eroilor plasează oraşul pe locul doi în ţară, după Bucureşti, în ceea ce priveşte chiriile spaţiilor comerciale. Consultanţii imobiliari susţin că plasarea Clujulul în topul chiriilor, în studiului realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield, se datorează băncilor şi magazinelor secondhand.
Studiul anual realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield, privind costul chiriilor la spaţiile comerciale din 59 de ţări, plasează Clujul pe locul doi în România, după Bucureşti. Potrivit raportului, străzile Napoca, Memorandumului şi Bulevardul Eroilor se situează pe locul trei, în topul celor mai scumpe artere din ţară. Chiria lunară pentru un metru pătrat de spaţiu comercial în aceste locaţii este, potrivit raportului, de 38 euro, în timp ce pentru o perioadă de un an, calculată până în luna iunie 2010, valoarea chiriei pentru un metru pătrat a fost de 456 de euro.
Prima şi a doua poziţie în topul celor mai scumpe artere din ţară sunt ocupate de Bulevardul Magheru şi Calea Victoriei din Bucureşti, unde chiria lunară pentru un metru pătrat este de 65 de euro, în timp ce pentru un an, tariful de închiriat este de 780 euro/mp.
Scăderi de 24%
Acelaşi studiu mai relevă faptul că faţă de anul trecut, în prezent chiria pe principalele artere din Cluj a scăzut cu aproximativ 24%, cea mai mare scădere, după Constanţa, unde preţul a fost redus cu 25%. Cu toate acestea, Clujul a rămas să ocupe poziţia a doua în clasamentul pe ţară privind preţul chiriilor în zona centrală, acesta fiind urmat de Timişoara, unde chiria anuală este de 420/mp, respective Braşov şi Constanţa cu 360 de euro/mp.
Comparativ cu alte cele mai scumpe locaţii de retail din lume, Bulevardul Eroilor şi străzile Memorandumului şi Napoca sunt comparabile la valoare cu Ben Yehuda din Ierusalim, Dizengoff S