Romanul „Vizuina“ îl lasă pe prozatorul Norman Manea în umbra eseistului cu acelaşi nume. Norman Manea a avut ambiţia să scrie un adevărat roman total, la intersecţia mai multor genuri, cu multiple perspective narative şi niveluri de semnificaţie.
Istoria asasinării misterioase a ezotericului Mihnea Palade, discipolul dezamăgit al fostului simpatizant legionar Cosmin Dima, ajuns un profesor respectabil în exilul american, copiază destinul „cuplului" Eliade-Culianu: „Asasinarea profesorului Palade abia de a fost menţionată în presa americană. Articole apărute doar în presa locală, ecoul şi rumorile au persistat doar în universitate. Vâlva în ţara de origine a fost incomparabilă. În haosul post-comunist şi sub năvala emisarilor capitalismului, Estul se zvârcolea între resentimente. Minunea care prăbuşise dictatura şi minunile mai puţin minunate care au urmat potenţau deruta tranziţiei spre ceva greu de definit.
Crima se întâmplase departe, în America supercolorată a gangsterilor, iar victima mobiliza, şi în moarte, opinii divergente. O crimă cu ţintă bizară, executată perfect, de un profesionist. Cei care plănuiseră execuţia nu puteau avea decât un motiv ideologic, aşa se spunea: Palade publica texte tot mai iritate contra naţionalismului pe care Dima îl servise cândva şi contra poliţiei secrete comuniste, mereu activă. O execuţie siciliană, în care se lichida, de data asta, nu adversarul în competiţia pentru bani, ci unul ideologic. Conexiune între expatriaţii extremişti de dreapta, refugiaţi în America, şi fosta poliţie secretă a ţării de origine, infiltrată peste tot? Pentru ambele tabere, Palade reprezenta o voce deranjantă."
Thriller politico-livresc
Ajuns în America, Peter Gaşpar recenzează volumul postum de memorii al istoricului Cosmin Dima, stârnind mare agitaţie în presa românească şi printre cititorii americani. Gaşpar primeşte o ameni