De la an la an tot mai puţini sătmăreni trec pragul Oficiului de Stare Civilă. Dacă în anul 2008 la Satu Mare s-au înregistrat 871 căsătorii, în anul 2009 numărul acestora a scăzut la 834, iar pentru anul 2010 se estimează încheierea a aproximativ 700 căsătorii.
Potrivit şefului serviciului de stare civilă, Ionel Torja, în primele şase luni ale anului 2010 s-au încheiat doar 276 căsătorii, iar numărul acestora poate atinge până la sfârşitul anului, cifra de aproximativ 700. În timp ce numărul căsătoriilor este în scădere, numărul divorţurilor se menţine constant, în raport de circa 50% din numărul căsătoriilor încheiate în fiecare an. „Am decis să nu facem căsătoria civilă şi nuntă, deoarece nici condiţiile materiale nu ne permit, plus că mai avem alte câteva lucruri personale de rezolvat “, declară tânăra pereche Dana Nistor şi Raul.
Lipsa banilor pare să fie unul dintre motivele pentru care tineri nu încheie căsătorii. În schimb alţii preferă să amâne căsătoria deoarece nu consideră că o căsnicie se rezumă la actul de la starea civilă. „Deocamdată nu avem nevoie de un act de stare civilă, relaţia noastră merge foarte bine aşa, actul nu schimă cu nimic lucrurile“, spune altă pereche, Dana şi Ovidiu.
Hotărârile de divorţ nemotivate
Pe de altă parte, în prima jumătate a anului 2010 s-au pronunţat 55 de hotărâri de divorţ, în care părţile au solicitat nemotivarea hotărârii, potrivit datelor furnizate de preşedintele Judecătoriei Satu Mare Zbona Claudiu Adrian.
„Hotărârile privind desfacerea căsătoriei pot fi nemotivate dacă părţile o cer. Se apelează la acestă metodă deoarece persoanele implicate îşi doresc un divorţ elegant, în plus hotărârea de divorţ mai este folosită în contact cu alte instituţii şi oamenii nu doresc ca aspecte personale să fie dezvăluite prin această hotărâre“, a explicat avocatul Florian Felician.
Căsă