După certificarea la OSIM, producătorii speră să poată obţine mai mulţi bani din exportul faimoaselor lubenițe. Primarul din Dăbuleni a depus toate actele necesare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, iar localnicii sunt nerăbdători să le vândă şi străinilor pepeni dulci.
Dăbuleniul este recunoscut în toată ţara ca „patria lubeniţelor". Fiecare cetăţean din partea locului este producător, iar câţiva localnici s-au îmbogăţit din vânzarea pepenilor verzi. Ei au pornit de la suprafeţe mici, iar acum au ajuns să cultive sute de hectare de pepeni. Cu timpul, pepenii de aici au căpătat un renume pe care mulţi producători, din alte regiuni ale ţării, l-au speculat pentru a-şi creşte vânzările. Aşa s-a ajuns ca în Bucureşti să stea grămadă pepeni de Dăbuleni produşi în Ialomiţa sau Călăraşi.
Vor câştiga mai mulţi bani
Pentru a proteja identitatea produsului, dar şi pentru a face posibil exportul, municipalitatea vrea ca pepenele de Dăbuleni să devină marcă înregistrată. „Sperăm că imediat ce pepenele nostru de Dăbuleni va fi înregistrat cu acte în regulă la OSIM să putem vinde şi peste graniţă şi să ne creştem veniturile. Este un lucru bun, până la urmă este munca noastră de-o viaţă. Eu mă ocup de mai bine de 20 de ani cu aşa ceva şi vreau să mă extind", spune Marian Cazacu, un localnic în vârstă de 54 de ani. Primarul din Dăbuleni spune că luni au fost depuse la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci ultimele acte necesare, iar în câteva zile lubeniţa de Dăbuleni va deveni marcă înregistrată. „Dacă am făcut-o celebră în România, este momentul să o facem celebră în întreaga Europă. Nu cred că există oraş din România în care să nu se vândă lubeniţă de la noi. Aşa că este normal să ne înregistrăm numele la OSIM. Dintre cele 3.500 de gospodării, peste 2.000 au hectare întregi cu pepeni verzi. Vă daţi seama că oamenii de aici cu asta se ocupă", explic