Rezultatele acestui sezon estival sunt cele mai proaste din ultimii zece ani atât din punct de vedere al încasărilor, cât şi al numărului de turişti. "Anul acesta au ajuns pe litoral aproximativ 1,8 milioane de turişti, cu 15% mai puţini decât în 2009, iar încasările turoperatorilor au scăzut cu mai mult de 25%.
Scăderea pe încasări a fost mai mare decât cea a numărului de turişti, pentru că preţurile s-au micşorat faţă de anul trecut. Cele mai căutate au fost ofertele speciale, la preţuri mici. Dacă nu existau aceste oferte speciale, sezonul ar fi fost mult mai slab. Ele ne-au salvat", a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Deşi au fost câteva week-end-uri în care staţiunile au fost pline, gradul de ocupare nu a trecut de 50% în timpul săptămânii. Pe întregul sezon, hotelurile de la Marea Neagră au fost ocupate în proporţie de peste 60%. "Acest sezon estival este cel mai prost din ultimii 10 de ani. Estimăm încasări cu circa 25% mai mici faţă de 2009 pentru litoral", spune şi Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Deoarece nu poate accepta că sezonul estival a fost cel mai prost din ultimul deceniu, Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, a emis un comunicat prin care ne informează că datele făcute publice de operatorii din turism sunt nerelevante. "Referitor la statisticile legate de circulaţia turistică pe litoral în sezonul estival 2010, conform rapoartelor oficiale ale Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Constanţa, în perioada iulie-august 2010 s-a înregistrat o creştere a numărului de turişti cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut. Având în vedere faptul că evaziunea fiscală în turism este estimată în jurul valorii de 40% din volumul activităţii derulate în acest domeniu, orice estimări ale operatorilor din turism cu refe