Deschiderea noului an de studii la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj a fost un prilej pentru rectorul Andrei Marga să lanseze o avalanşă de critici la adresa Guvernului, condus chiar de către unul dintre profesorii de la universitatea clujeană, Emil Boc. Nominalizat drept candidat al PNL pentru portofoliul de ministru al Educaţiei în "Guvernul din umbră" format de Crin Antonescu, Andrei Marga a atacat, în discursul său, ceea ce el a numit dezastrul din învăţământul românesc.
Cere respectarea autonomiei universitare
Rectorul Andrei Marga a explicat că, în timpul mandatului său de ministru al Educaţiei, susţinut de PNŢCD, din perioada 1997 - 2000, a permis universităţilor să îşi stabilească singure numărul locurilor de studii cu taxă, pentru că România se număra printre ţările europene cu cel mai scăzut efectiv de studenţi raportat la mia de locuitori. Situaţia era o consecinţă a limitării numărului de studenţi în perioada comunistă. De asemenea, stabilirea numărului de studenţi de către rectorate şi de către senatele universitare a fost una dintre consecinţele autonomiei universitare.
Însă, spune Andrei Marga, actuala guvernare PDL-UDMR-UNPR încalcă tocmai acest principiu al autonomiei universitare, fără de care nu este posibilă performanţa. Astfel, rectorul clujean a criticat "blocarea angajărilor din învăţământul universitar, o măsură care nu a mai fost luată din anul 1985", măsură decisă de ministrul PDL Daniel Funeriu. De asemenea, a spus Andrei Marga, scăderea salariilor cu 25 la sută a fost o nouă lovitură pe care Guvernul a dat-o universităţilor de stat, prin faptul că angajaţii universităţilor, indiferent că lucrează în educaţie ori în cercetarea ştiinţifică, au fost demotivaţi. În discursul său, Andrei Marga a mai vorbit şi despre faptul că ar exista o „antiselecţie" a personalului din administraţia naţională, iar populaţia României es