Erau candidaţii perfecţi să ajungă asistaţi social. Crescuţi în orfelinate, părăsiţi de familii, ajunşi pe drumuri, aceşti oameni au fost toată viaţa împinşi la marginea societăţii, ca nişte resturi de care nu mai e nevoie şi care nu mai au nimic de dăruit. Mai multe proiecte de reinserţie socioprofesională le-a dat şansa unei vieţi normale, cu un serviciu legal şi cu salariu din care-şi pot plăti chiria. Ce-au oferit în schimb? Munca lor ajută mediul înconjurător să respire.
O mână de oameni din România a ales să nu trăiască din ajutoare sociale sau din mila celor din jur. Au avut o viaţă grea, unii au crescut în centre de plasament, pe alţii familiile i-au părăsit. Sunt şi câţiva pe care lipsa actelor i-a împiedicat să lucreze legal. Cu ajutorul unor ONG-uri, au primit a doua şansă. Îşi câştigă pâinea muncind în cadrul unor proiecte ecologice ce-şi propun să facă lumea mai curată. În fiecare zi de lucru, Alexandru ajunge printre oameni îmbrăcaţi în cămăşi albe, frumos călcate şi printre doamne care miros a parfum fin. Îşi lasă cargo-bicicleta verde la intrarea firmelor din zonele Floreasca, Dorobanţi şi Aviaţiei din Capitală şi intră după sacii cu hârtie tocată.
Face asta de un an şi s-a obişnuit deja cu privirile curioase din trafic, cu înjurăturile sau cu bunăvoinţa celor care îl opresc şi-l întreabă ce e cu caşcarabeta verde. I-a trebuit o lună să înveţe toate secretele condusului unui astfel de utilaj şi are sute de kilometri prin infernul din Bucureşti. "Oamenilor le spun că treaba cu reciclatul hârtiei e ceva constructiv. Mulţi apreciază ce fac, alţii nu. E ca în trafic. Mulţi sunt nepăsători şi se gândesc doar cum să treacă ei, restul nu contează", explică Alexandru, intrând în sediul firmei de unde va ridica hârtia.
Alexandru n-a auzit de noţiuni bombastice ca "dezvoltare durabilă" şi n