Revista "Forbes 500 miliardari" a fost lansată ieri pe piaţă. Afaceristul argeşean nu se mai regăseşte în topul bogaţilor din România.
Dacă i-ai fi spus, în 2008, lui Cornel Penescu că peste doi ani afacerile şi moralul îi vor fi la pământ, ţi-ar fi râs în nas şi ţi-ar fi răspuns: “Ce spirit de glumă aveţi!”. Povestea celui mai controversat om de afaceri argeşean poate fi încadrată cu uşurinţă în categoria “De la extaz la agonie”. Cornel Penescu, creierul şi sufletul grupului PIC pe care l-a înfiinţat în 1991, împreună cu fratele său, Ilie, a “căzut” în momentul gloriei sale maxime.
„Afacerea a început în 1991, prin amplasarea a două tonete în piaţa centrală, unde vindeam răcoritoare şi ţigări. Am reuşit în tot acest timp să creem un grup puternic cu peste 3500 de angajaţi”, asta declara, în 2008, Cornel Penescu jurnaliştilor de la revista Forbes. Multe s-au schimbat de atunci!
CITIŢI ŞI: „Forbes 500 miliardari“: Vişoiu, Lazăr şi Dumitru, miliardarii Argeşului
Top Forbes: Cinci miliardari deţin afaceri în străinătate
În acel an, omul de afaceri ocupa un confortabil loc 35 în top 500 miliardari ai României, cu o avere estimată la 250-270 de milioane de euro. Un an mai târziu, se simte prăbuşirea afacerilor, astfel că fraţii Cornel şi Ilie Penescu ajung să ocupe poziţia 59, cu 100 de milioane de euro.
Anul 2010 aduce însă surpriza: familia Penescu iese furtunos din „prima ligă” a afaceriştilor.
Începutul sfârşitului
Declinul afacerilor lui Penescu a început odată cu arestarea sa, din 13 aprilie 2009. Atunci, procurorii DNA au efectuat percheziţii acasă la omul de afaceri şi la sediul central al firmei PIC, de unde au ridicat mai multe probe într-un dosar intitulat „Mită pentru arbitri”.
Arestarea şi apoi încarcerarea lui Cornel Penescu au iscat un adevărat cutremur în cadrul grupului. Cei peste 1000