Despre ideea readucerii elitelor în țară a scris Costi Rogozanu zilele trecute. Pe aceeați temă a scris (nu neapărat în contradictoriu) și Daniel David în 2008 și ieri. Textul lui Costi aici, cele ale lui Daniel David, mai jos. 28 noiembrie 2008, Daniel David, in ”Clujeanul”:
Este important ca voi, “diasporiştii”, să înţelegeţi mecanismele reale, adesea ascunse, ale unei bune părţi din mediul academic şi de cercetare din România, care domină încă unele sectoare ale sistemului şi care îţi pot fragmenta viaţa zi de zi, distrugându-ţi entuziasmul şi potenţialul. Le prezint în continuare, aşa cum le-am trăit eu şi alţi colegi care s-au întors din străinătate, astfel încât decizia voastră de a vă întoarce în ţară să fie bine informată. Poate vor părea dure dar vă asigur că, fără a fi generale, sunt adevărate în mult prea multe zone din România, şi prin urmare trebuie spuse direct căci adevărul ne face liberi!
Vă prezint în continuare cum mediocritatea din spaţiul de educaţie şi cercetare românesc încearcă să transforme pervers valoarea în stigmate.
Cele 10 Stigmate ale Valorii în Mediul Academic Românesc
1. Dacă vei crede că faptul de a putea prezenta în cadrul unui curs şi rezultate de cercetare proprii, publicate în reviste de prestigiu, este un semn de valoare care te poate duce la „tenure”, te înşeli. În România asta se cheamă Narcisism.
2. Dacă vei dori să-ţi pui pe peretele biroului diploma de doctor şi cea de pregătire profesională, aşa cum le ai acum în biroul din SUA (sau altă ţară avansată în cercetare şi educaţie), mai gândeşte-te! În România asta se cheamă Ego-dilatat.
3. Dacă îţi vei afişa publicaţiile majore apărute în reviste internaţionale (şi pe cele ale grupului tău), aşa cum faci acum în locurile special amenajate pe holurile universităţilor americane, s-ar putea să te coste. Aici asta înseamnă Ego-expandat.
4