În 1990, invenţia doctorului Raed Arafat părea un proiect science-fiction. În 2010, acoperă 35 de judeţe, a salvat mii de vieţi şi a demonstrat că până şi medicina românească se poate reforma.
În urmă cu 20 de ani, studentei la Medicină Simona Bratu i s-a părut „science fiction" proiectul doctorului Raed Arafat, de a crea un sistem de intervenţie de urgenţă absolut nou în România. În toamna lui 1990, tânăra tocmai se înrolase voluntar şi asista la „naşterea" unui sistem de urgenţă: „Prima ambulanţă era un Opel Kadett, maşina privată a doctorului Raed Arafat, şi noi ne înghesuiam pe bancheta din spate. Aveam o gentuţă cu un laringoscop şi credeam că putem să cucerim lumea. Făcusem un fel de programare, care, când, să fie de gardă, făceam şi cursuri de pregătire. Era bătălie mare pe bancheta din spate. Cam aşa au fost începuturile. Din acel moment mi-am dorit să fiu medic de urgenţă". Simona Bratu a rămas şi după 20 de ani în circuitul SMURD. Este medic de urgenţe la Târgu-Mureş şi a primit ieri Ordinul „Meritul Sanitar"din partea preşedintelui Traian Băsescu.
În 1990, an în care medicina de urgenţă din România era cât se poate de rudimentară, medicul român de origine palestiniană Raed Arafat a lansat prima unitate a ceea ce este acum Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. Primul doctor care l-a sprijinit pe Raed Arafat a fost profesorul Mircea Chiorean, pe atunci şef al Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Mureş. „A început la mine într-un mod foarte modest, cu o trusă improvizată. La un moment dat, cei de la Salvare nu au vrut să continue ceea ce el începuse cu mine. Am apelat la Serviciul de Pompieri, unde comandant era colonelul Liviu Nicu, care a făcut mariajul cu acest început de reanimare prespitalicească", povesteşte doctorul Chiorean. Aşa s-a născut SMURD-ul la Târgu Mureş, dezvoltat în