Cea mai importanta parghie in reluarea cresterii economice si incurajarea investitiilor straine o reprezinta debirocratizarea mediului de afaceri romanesc, considera Codrut Pascu, managing partner al companiei de consultanta Roland Berger.
”Guvernul ar trebui sa stea nu un pas inapoi, ci 10 pasi, pentru a lasa economia reala sa functioneze. Suntem intr-un mediu extrem de competitiv, nu ne comparam doar cu noi ci cu intreaga Uniune Europeana. De asemenea, actionam sub presiunea timpului”, considera Codrut Pascu (foto), prezent in cadrul conferintei The Romanian Manufacturers Summit.
Totodata, reprezentantul Roland Berger sustine ca una dintre probleme consta si in lipsa unei politici industriale. ”Trebuie alese acele industrii cu potential de dezvoltare, eventual 2-3 industrii, si este datoria mediului privat sa le aleaga. Mediul privat trebuie sa aiba initiativa, iar mediul public trebuie sa sustina aceasta initiativa. Pe mine ma ingrijoreaza inconstienta celor de la care se asteapta foarte mult, insa sunt optimist cand vad ca mediul privat isi face temele si mai ales pe partea de exporturi avem sanse mari”, adauga Pascu.
Acesta a subliniat faptul ca, din punct de vedere al diferentelor de cost cu forta de munca, Romania devine din ce in ce mai putin competitiva cu state precum China sau India. Aceeasi situatie se regaseste si in privinta nivelului inovatiei. Astfel, Romania are unul dintre cele mai scazute scoruri in segmentul inovatiei, situandu-se abia pe locul 87 in lume.
Pe de alta parte, Adrian Rus, presedinte Broadhurst Industrial Management, sustine ca printre masurile pe care statul roman ar putea sa le aplice pentru a sustine dezvoltarea economica si pentru a creste competitivitatea se numara o flexibilitate sporita a fortei de munca in competitia cu tari precum China, o amanare sau neplata taxelor pentru perioada de somaj tehnic, inc