În timp ce unele instituţii sunt disperate că au pierdut sute sau chiar milioane de euro din fondurile europene pentru că nu au reuşit să facă rost de partea de cofinanţare a proiectelor, din zona sănătăţii, anual, sute de mii de lei se întorc la Bucureşti.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate dau vina pe proasta gestionare a bugetelor, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) fiind criticaţi dur pentru acest aspect inclusiv de prefectul judeţului.
„Este o armată de oameni care se luptă la Bucureşti, numai ei ştiu cum, să aducă doi bani în judeţ şi incompetenţa unora şi nepăsarea fac să se întoarcă banii la Bucureşti. Asemenea capete nu mai trebuie să stea pe umeri ci la călcâie. Este efectiv un sabotaj la adresa sănătăţii botoşănene", a spus Cristian Roman, prefectul de Botoşani.
Anul trecut peste 200.000 de lei din banii alocaţi programelor de sănătate au fost pierduţi la Botoşani. Anul acesta alte sume rămase necheltuite în trimestrul I şi II de la programele naţionale de sănătate, respectiv circa 150.000 de lei au fost mutate de DSP în trimestrul IV în zona de cheltuieli materiale şi servicii, în speranţa că nu se va ajunge din nou în situaţia ca sumele să se întoarcă la Ministerul Sănătăţii. Noua conducere a DSP susţine că aceste probleme au apărut urmare a unei gestionări defectuase a fondurilor, motiv pentru care s-a decis schimbarea unor directori din sistem printre care şi a directorul economic. Inclusiv, alcocarea laptelui praf a avut de suferit din cauza unor interpretări legislative eronate de către angajaţii direcţiei.
Alţi aproape 250.000 de lei au fost retraşi de la Botoşani de către Ministerul Sănătăţii, banii fiind alocaţi anul acesta pentru un program cu privire la promovarea alăptării copiilor la sân. Aceasta a fost cea mai mare sumă primită anul acesta de DSP prin Programele Naţionale de Sănătate iar neche