Zeci de mii de oameni vor rămâne pe drumuri odată cu venirea iernii şi îngheţarea proiectelor existente.
Este dulgher, îl cheamă Mihai, are 33 de ani şi peste mai puţin de o lună va deveni şomer. Atunci i se va termina contractul pe care-l are cu o firmă de construcţii, şi şefii l-au anunţat deja că nu au lucrări noi. Prin urmare, va primi, în cel mai bun caz, o primă de două salarii, ca să-i ajungă până la următorul contract.
Mihai este doar unul dintre zecile de mii de lucrători din construcţii care vor ajunge pe drumuri odată cu venirea timpului rece. Firmele nu-şi mai permit să-i ţină pe oameni în şomaj tehnic, astfel că încheie cu ei contracte pe temen limitat - trei, şase sau nouă luni, cât estimează că au nevoie de serviciile lor. Oamenilor nu le rămâne decât să caute în continuare sau să plece în Germania sau Austria, ţări care încă mai au bani pentru finanţarea infrastructurii.
Peste 85.000 de noi şomeri
Dacă acum doi ani, în domeniu lucrau circa 350.000 de oameni şi constructorii cereau suplimentarea contingentului de străini în lipsa personalului calificat, acum abia dacă mai activează 170.000 de persoane. Peste jumătate dintre ele îşi vor pierde joburile odată cu venirea timpului rece şi îngheţarea lucrărilor.
O PIAŢĂ MURIBUNDĂ
Firmele se luptă ca să supravieţuiască
Sute de şantiere şi proiecte au fost abandonate anul acesta, în timp ce firmele de construcţii îşi reduc periodic numărul de angajaţi. "Singura piaţă care funcţionează este cea de reparaţii capitale. În rest, nu se întâmplă mai nimic", explică Adrian Izvoranu, director general al Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului.
"Este o situaţie foarte tristă. Fondurile structurale sunt doar la nivel de discuţie, iar investiţiile străine sunt îngheţate", adaugă Adriana Iftime, preşedin