Masurile de austeritate luate de guvern au ieftinit locuintelor cu 10% in ultimele luni, vanzatorii simtindu-se obligati sa scada pretul cu pana la 8% inainte sa inceapa negocierile cu potentialii cumparatori.
Totusi, cei care vor sa cumpere un apartament, dar asteapta ca preturile sa scada si mai mult, ar putea sa regrete asteptarea, deoarece, in urmatoarele luni, doar aplicarea unor masuri de austeritate si mai dure ar mai putea sa ieftineasca locuintele.
Potrivit Coldwell Banker Affiliates of Romania, cea mai mare companie locala de consultanta imobiliara, pretul mediu de tranzactionare pentru locuintele din Bucuresti a scazut cu 10% in ultimele patru luni, iar vanzatorii sunt fortati sa scada si mai mult preturile din cauza timpului care trece pana la finalizarea tranzactiei.
"Negocierile dintre vanzatori si cumparatori dureaza mai mult, in special dupa anuntul de reducere a salariilor bugetarilor coroborat cu celelalte masuri adoptate recent de autoritati", a declarat Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta.
Astfel, preturile obtinute de proprietari sunt in medie cu 8% mai mici fata de cele publicate in anunturile initiale de vanzare. De exemplu, un apartament cu doua camere, in zona Militari - Lujerului (58 de metri patrati utili, etajul 3 din 10, anul de constructie 1990), a fost scos la vanzare cu pretul de 80.000 de euro, dar pretul a scazut pana la 73.500 de euro.
Un alt exemplu oferit de reprezentantii Coldwell Banke este vanzarea unui apartament cu doua camere in zona Militari (53 de metri patrati utili, parter intr-un bloc cu opt etaje, anul de constructie 1982), la un pret de 53.000 de euro, desi pretul de pornire era de 57.000 de euro.
Bucurestenii sunt dispusi sa dea 10.000 de euro in plus pe un apartament nou
Chiar daca apartamentele