Frank Hajdinjak, şeful E.ON România, spune că, dacă sunt luate în considerare ultimele decizii privind Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (n.red - finanţarea de la bugetul de stat a ANRE), industria poate avea impresia ca instituţia nu este independentă politic.
"Acum doi ani, ANRE funcţiona independent. Dacă ne uităm la ultimele decizii, poţi avea impresia că nu este indepedentă politic", arată Hajdinjak, prezent în cadrul unui forum energetic.
Opinia este susţinută de Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei Economice din Senat. "România are nevoie de un Consiliu Energetic aşa cum are deja un Consiliu Fiscal. În plus, nu este normal ca ANRE, care este autoritate de reglementare, să fie subordonată Ministerului Economiei", arată el.
Conform datelor oficiale, ANRE se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi este finanţată de la bugetul de stat.
Vosganian mai spune că "nu e normal ca România să nu reactualizeze strategia de energie". Presedintele Comisiei Economice din Senat arată că producţia de energie din primul trimestru din 2010 a scăzut cu 500 de gigawatti comparativ cu primele trei luni din 2009.
Iulian Iancu, preşedinteleComisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţiilor, spune că există o ordonanţă de urgenţă în care se prevede trecerea ANRE în subordinea Parlamentului. El arată că ordonanţa există de acum câteva luni, când Autoritatea de Reglementare a Gazelor Naturale (ANRGN) a fost comasată cu ANRE.
"Ordonanţa va fi discutată în Parlament în perioada 11-18 octombrie. Actul normativ prevede ca preşedintele ANRE să fie desemnat de Parlament, ca în cazul BNR sau TVR", a spus Iulian Iancu.