Fostul secretar al CC al PCR şi ministru de Externe al României, Ştefan Andrei, povesteşte despre relaţiile lui Nicolae Ceauşescu cu "partidele frăţeşti". În interviu apar detalii despre Che Guevarra, Salvador Allende, Dolores Ibarurri. Andrei îl însoţea pe Ceauşescu în vizitele externe, iar în echipa prezidenţială era inclus şi securistul Pacepa.
L-am întâlnit pe domnul Ştefan Andrei, unul dintre artizanii politicii externe a lui Nicolae Ceauşescu la vila sa de la Snagov, localitate de care se leagă unele dintre întâmplările pe care le-am discutat.
● Jurnalul Naţional: În anii 50, comuniştii spanioli îşi stabiliseră aici un fel de stat-major... Aveau chiar şi un post de radio, Pirenayca, care emitea de la Bucureşti. Cum ajunseseră aici?
● Ştefan Andrei: A contat faptul că la noi nu fuseseră excomunicaţi din partid mulţi dintre cei care luptaseră în Brigăzile Internaţionale. Walter Roman, Petre Borilă şi alţii rămăseseră cu poziţii importante în partid şi aveau relaţii cu spaniolii. Degeaba spune Petre Roman acum că Walter a fost arestat sau mai ştiu eu ce. A fost, e adevărat, verificat, dar Dej l-a folosit în tot felul de acţiuni, mai ales în timpul şi imediat după evenimentele din Ungaria, din 1956. Roman senior, care era un om cultivat, a făcut o analiză după evenimentele din Ungaria şi a spus că "armata română nu e pregătită pentru un război de gherilă". Aşa a rămas, s-a văzut în 1989. Revenind la spanioli, le-a convenit şi că puteau să înveţe aici limba română, tot de extracţie latină, mai uşor. Postul lor de radio, coordonat de Dolores Ibarurri, avea sediul la Săftica, la kilometrul 34, lângă baza naţionalei de fotbal. Dolores locuia în casa Elenei Lupescu, unde este acum sediul PDL. Au avut un fel de independenţă editorială, noi nu ne-am amestecat atunci când au atacat Partidul Comunist Chinez, chiar dacă şefii români păs