România se află pe poziţia a treia ca potenţial investiţional în Europa Centrală şi de Est, după Rusia şi Ucraina, în principal datorită costului redus cu forţa de muncă şi mărimii pieţei locale, potrivit unui raport al companiei de consultanţă în management Horvath & Partners România. Ţara noastră reuşeşte să devanseze Turcia, situată pe poziţia a patra, o ţară a cărei evoluţie economică recentă este mai bună.
"Imaginea României nu este una negativă, ţara noastră reuşind în continuare, în pofida crizei financiare să atragă investitori străini. Investitorii sunt optimişti şi vor investi mai mult în regiune", afirmă un reprezentant al Horvath & Partners România prezent la Austrian Business Forum. "Ei vor deschide noi birouri, vor aduce noi capacităţi de producţie."
Şi reprezentanţii PricewaterhouseCoopers, companie de audit din Big 4, spun că jucătorii străini sunt în continuare interesaţi de România. Ei aleg să realizeze noi investiţii sau să continue proiecte mai vechi. "Există o continuitate, deşi cifrele arată o scădere a volumului investiţional", spun reprezentanţii PwC. Volumul investiţiilor străine directe în România în primele şapte luni ale anului a fost de 1,9 mld. euro. Anul trecut volumul investiţiilor s-a redus aproape la jumătate faţă de 2008, de la 9,5 mld. euro la 4,9 miliarde de euro.
"Costul muncii în Germania şi Elveţia este de circa 31-35 de euro pe oră, pe când în România şi Bulgaria, cele mai ieftine ţări europene, acesta este de doar o zecime faţă de cel din ţările dezvoltate. Mai mult piaţa din România este mai mare decât cea din Bulgaria. Acestea sunt principalele avantaje. Infrastructura este însă un dezavantaj", spune reprezentantul Horvath & Partners România. El adaugă că în cazul României se va ajunge într-o fază în care companiile vor fi mai preocupate de eficienţa investiţiilor lor decât de costurile reduse.
Mai