Aproximativ 56% din reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii din Romania considera ca in acest an va fi atins punctul culminant al crizei financiare, in timp ce 24,17% cred ca acest lucru se va intampla abia in 2011, potrivit unui studiu prezentat de Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Astfel, studiul realizat in prima parte a acestui an releva faptul ca 78,6% din reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii considera ca mediul de afaceri romanesc nu este unul propice dezvoltarii afacerilor in 2010, fata de cei 57,9% care impartaseau aceasta convingere anul trecut. Doar 3,75% dintre respondenti au sustinut ca mediul de afaceri este unul favorabil in acest an.
Printre dificultatile invocate de firmele romanesti se numara scaderea cererii interne (66,2%), fiscalitatea (54,3%) si birocratia (47%).
De asemenea, 41,7% din reprezentantii companiilor participante la studiu au declarat ca sunt afectati in proportie destul de mare de criza financiara din punct de vedere al impactului psihologic.
”Romania nu are din pacate o strategie nationala pentru trecerea la noua economie, bazata pe cunostinte. Este vorba de o revolutie a cunostintelor. Ar trebui promovate formele moderne de organizare (ex. networking), clustere industriale, spin off-uri - in Italia si Germania sunt zeci de mii de firme realizate prin ideile unor profesori si elevi - platforme tehnologice si parcuri industriale”, a precizat Ovidiu Nicolescu.
Datele CNIPMMR arata ca in Romania sunt aproximativ 600.000 de microintreprinderi, iar cele mai multe dintre ele au 2-3 salariati, ceea ce inseamna ca sectorul IMM inglobeaza pana la 1,8 milioane de angajati, in conditiile in care efectivul total al salariatilor din Romania a fost de 4,24 de milioane la sfarsitul lunii iulie, potrivit Institutul