Dobrogea a devenit cea mai cunoscută regiune din Romania, localităţi pană în prezent anonime transformandu-se în vedetele primelor pagini ale celor mai importante ziare europene. Toate acestea datorită unui singur lucru: proiectele eoliene, spune Adrian Băicuşi, directorul general al Transelectrica.
"Poţi să întrebi pe oricine în Europa unde este Bucureştiul, unde este Braşovul şi este posibil să nu obţii răspunsul corect, dar toată lumea ştie unde este Dobrogea. Dobrogea este cuvantul magic pentru eoliene", a spus Băicuşi.
Dacă pană acum cel mai mare proiect anunţat în Romania era al cehilor de la CEZ, care vor ridica 240 de turbine eoliene cu o capacitate de 600 MW în două comune dobrogene, Fantanele şi Cogealac, spaniolii de la Iberdrola anunţă că din 2011 ar putea începe şi ei lucrările la un proiect de dimensiuni similare localizat tot în Dobrogea.
După un început mai lent comparativ cu intenţiile anunţate, Iberdrola, unul dintre cei mai mari jucători la nivel global în ceea ce priveşte proiectele eoliene, spun că investiţia în parcul cu o capacitate de 600 MW, apropiată de cea a unui reactor de la Cernavodă, va depăşi un miliard de euro, ţinand cont de faptul că, potrivit estimărilor reprezentanţilor companiei, costul instalării unui MW în proiecte eoliene costă circa 1,7 milioane de euro.
Dacă în ceea ce priveşte parcul spaniolilor lucrurile sunt încă în fază incipientă, cehii deja au montat 120 de turbine la Fantanele, dintre cele 139 programate pentru această locaţie, dar întampină anumite probleme cu autorităţile locale la Cogealac, motiv pentru care această fază a proiectului este blocată.
Gata în 4 ani
"Avem o întarziere de un an în ceea ce priveşte proiectele noastre, dar sperăm să intrăm într-un ritm mai rapid de dezvoltare. Pentru parcul de 600 MW din Constanţa avem avizul de racordare la reţea şi vom înc