Lăcaşul „Sf. Martiri Brâncoveni” din cartierul giurgiuvean Tineretului este unic în România din două motive: altarul funcţionează încă într-un vechi garaj, iar credincioşii au un loc special unde se pot ruga pentru sufletele copiilor avortaţi.
Povestea bisericii porneşte în 2006, când municipalitatea şi feţele bisericeşti au stabilit ca în Tineretului să fie construită o biserică „de cartier". Spaţiul ales este chiar între blocuri, într-o fostă parcare. Oamenii spun că dintre toate garajele, demolate în perioada amintită, a fost păstrat unul singur ca punct de reper pentru biserica lor.
Preoţii care au slujit la „Sf. Martiri Brâncoveni" n-au mai dărâmat însă construcţia şi au amenajat în garaj altarul, care şi azi a rămas tot acolo. Biserica „Sf. Martiri Brâncoveni" seamănă mai degrabă cu o casă mai mare, fără etaj, dar cu turlă şi, lângă ea, cu o toacă. Nu a apucat să devină lăcaşul de cult despre care se vorbea în urmă cu doi ani, la punerea pietrei de temelie, deoarece criza a sărăcit bugetele.
Unul dintre preoţii Bisericii „Sf. Martiri Brâncoveni", Gheorghe Ion spune că nu au mai fost bani pentru continuarea lucrărilor de construcţie a bisericii. În ultimul an s-a lucrat totuşi la izolarea termică a întregului imobil, inclusiv a altarului.
„Altarul este într-un garaj. Iarna îngheţa totul acolo. Când am preluat parohia, am găsit amenajat şi naosul, însă în timp am făcut mai multe extinderi. Am construit o cameră de rugăciune, o magazie, am luat toaca pe datorie şi am început împrejmuirea bisericii", spune părintele.
Există un proiect de extindere, iar din imaginile prezentate în documente, biserica ar trebui să ajungă în câţiva ani un lăcaş de cult care să respecte canoanele ortodoxe.