Conform datelor provizorii, execuţia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 20,9 miliarde de lei, reprezentând 4,09% din PIB. Investiţiile au scăzut cu peste 23% faţă de perioada similară a anului trecut.
Ministerul de Finanţe punctează că ritmul de creştere lunară a deficitului, înregistrat în cursul lunii august, s-a redus la 0,2% din PIB faţă de 0,3% cât s-a înregistrat în luna iunie şi 0,4% în luna iulie.
Veniturile încasate la bugetul general consolidats-au ridicat la 106,2 miliarde de lei, cu 2,9% mai mult, în valori nominale, faţă de realizările perioadei corespunzătoare din 2009.
Majorarea TVA creşte încasările
Încasările au crescut, în principal, la veniturile din taxa pe valoare adăugată - cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent - şi la accize, unde încasările sunt mai mari cu 11,7% la nivelul bugetului general consolidat.
"Veniturile din TVA au fost mai mari cu 829 milioane lei (+29,5%) faţă de media pe primele şapte luni ale anului, ca urmare a majorării cotei de la 19% la 24%, şi respectiv cu 1,25 miliarde de lei faţă de perioada similară din anul precedent", au transmis Finanţele.
Potrivit instituţiei, încasările din TVA pentru operaţiuni interne în luna august 2010 faţă de august 2009, neinfluenţate de rambursările de TVA, au crescut cu 25%, procentul fiind foarte aproape de creşterea cotei de impozitare de la 19% la 24%.
Veniturile din accize au crescut ca urmare a majorării nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu lei/EURO luat în calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum şi a creşterii cuantumului accizei la unele produse.
Economia reală, în criză
Se menţin decalaje importante la impozitul pe profit (-2,0%), impozitul pe venit (-5,1%) precum şi la contribuţii de asigurări sociale (-5,7%). Aceste d