Cu ocazia aniversării Zilei Internaţionale a Vârstnicului în perioada 29 septembrie – 1 octombrie se organizează la Seviciul Public de Asistenţă Medico-Socială Craiova o campanie de atragere a atenţiei asupra problematicii persoanelor vârstnice şi asupra necesităţii dezvoltării reţelei de geriatrie.
Organizaţia Internaţională a Sănătăţii a inclus problemele îmbătrânirii, printre primele 5 probleme de sănătate, alături de inimă, cancer, SIDA şi alcool, motiv pentru care cunoştinţele de geriatrie şi gerontologie sunt o necesitate pentru cadrele medicale ce îngrijesc bătrâni precum şi pentru familiile acestora.
Se apreciază că după 65 de ani (începutul vârstei a treia), 50% dintre bătrâni au nevoie de îngrijiri medicale, ambulatorii sau spitaliceşti. În timp ce vârstnicii reprezintă circa 15% din totalul populaţiei, ei consumă 50% din prestaţiile medicale. Din această cauză este necesară pregătirea tuturor cadrelor medico-sanitare, indiferent de specialitate cu cunoştinţe referitoare la îngrijirea persoanelor de vârsta a treia, printr-o abordare multidisciplinară, în echipă. La vârstnici bolile sunt mai greu de identificat deoarece: simptomele sunt adesea considerate normale şi puse pe seama vârstei; manifestările pot diferi faţă de cele ale adulţilor; vârstnicii pot avea mai multe boli în acelaşi timp; frecvent simptomele au intensitate scăzută.
Având în vedere că asistenţa geriatrică implică nu numai consultaţii, dar în special îngrijiri, de obicei complexe, se înţelege că rolul medicului şi al cadrelor medii, devine foarte important în: prevenirea instalării bolilor cornice şi a complicaţiilor; diagnosticarea precoce; tratament specific vârstnicului; recuperare funcţională şi reintegrare socială; evaluarea vârstnicului împreună cu familia sa; promovarea longevităţii active.
Programul manifestărilor organizate cu acest prilej în Centru