Pentru realizarea oricărei construcţii cu impact asupra mediului este nevoie de obţinerea unei autorizaţii de la agenţia locală de mediu.
Dintre domeniile de activitate care au nevoie de aprobări amintim: prelucrarea materialelor de construcţii, activităţi de producere şi prelucrare a alimentelor, pescuitul, industria extractivă, realizarea de produse electronice, fabricarea aditivilor alimentari, lucrul cu produse chimice.
Actele necesare
Evident, nu trebuie autorizaţie de mediu chiar pentru orice lucru.„Doar activităţile cu un impact asupra mediului au nevoie de autorizaţii, restul nu au nevoie de aşa ceva", ne-a explicat Geanina Hanţă, director Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Galaţi.
Solicitarea acestei autorizaţiei se face cu minimum 45 de zile înaintea expirării unei autorizatii de mediu existente sau înainte de începerii unei activităţii noi.
Documentaţia tehnică minimă necesară pentru solicitarea autorizaţiei de mediu va cuprinde: cerere, fişa de prezentare şi declaraţie, planul de situaţie, contract cu operatorul de salubritate şi cu operatorul de apă şi canalizare, act juridic deţinere spaţiu /teren, dovada că s-a făcut publică intenţia de obţinere a autorizaţiei de mediu şi proces-verbal de constatare pentru verificarea respectării tuturor condiţiilor impuse prin acordul de mediu.
Cât costă
Taxele şi tarifele ce trebuie achitate pentru autorizaţie sunt: evaluarea documentaţiei în vederea emiterii autorizaţiei de mediu - 500 de lei, analiza raportului la bilanţul de mediu -1.000 lei, finalizarea programului pentru conformare - 1.000 de lei şi revizuirea autorizaţiei de mediu - 250 de lei.