Elevii care au fost transferaţi la instituţii de învăţământ din străinătate pentru a fi alăturii de părinţii plecaţi la muncă peste hotare nu se adaptează altor sisteme de învăţământ.
Şocant: Păduchi şi râie în şcolile din Botoşani
Diferenţele dintre sistemul de învăţământ românesc şi cele din alte ţări europene au făcut imposibilă adaptarea copiilor la noile metode de învăşământ. Avansaţi cu câteva clase în străinătate, copii nu au reuşit să se acomodeze în timp util cu limba şi noile metode de predare astfel încât părinţii au decis să trimită copii înapoi acasă pentru finalizarea studiilor.
„De la începutul acestui an şcolar au revenit la studii în şcoli botoşănene opt elevi, în timp ce, pe tot parcursul anului şcolar trecut, 130 de elevi au revenit în unităţile şcolare de la noi după ce o perioadă au învăţat în cele din străinatate", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Daniel Bucătaru.
În cele mai multe cazuri este vorba de copii care au încercat să îşi continue studiile în unităţi de învăţământ din Italia sau Spania. Revenirea în şcolile botoşănene nu este una uşoară.
"Copii sunt trecuţi în următorul an şcolar pentru că există un protocol la nivelul Uniunii Europene în aest sens. Pe parcursul anului şcolar, elevii trebuie să recupereze şi material pe care în alte ţări nu au avut-o în programă", a adăugat Daniel Bucătaru.
Pentru a fi acceptaţi din nou în sistemul de învăţământ botoşănean elevii trebuie să îşi întocmească şi un dosar de echivalare, echivalare care poate dura şi până la trei luni de zile.