Un "sutien pentru cazuri de urgenta" a fost creat de o femeie din Ucraina. Banalul accesoriu folosit de femei pentru sustinerea sanilor poate fi utilizat pe post de masca de gaze in cazul unui atac cu gaze chimice letale, dezastre naturale sau atacuri teroriste cu arme biologice.
Sutienul poate fi purtat zilnic, doar ca, la nevoie, fiecare cupa se poate transforma intr-o masca de gaze care contine filtre prin care substantele toxice nu pot trece.
Cercetatoare ucrainiana Elena Bodnar a declarat ca nu conteaza ce numar poarta o femeie la sutien, deoarece cupele sunt ajustabile si ofera acelasi nivel de protectie.
Dr. Bodnar a facut o demonstratie ieri seara la MIT Museum din Cambridge, Massachusetts.
"Daca oamenii ar avea la indemana masti de gaze ieftine si practice pe care sa le poarte inca de la primele ore de la un eventual dezastru ar evita inhalarea iodului radioactiv 131".
Sutienul mai poate fi folosit in caz de incendiu, furtuni de nisip sau epidemii de gripa.
"Trebuie sa fii pregatit oriunde si oricum si practic, aproape fiecare femeie poarta sutien," a mai spus Dr. Bodnar, care se gandeste sa inventeze o astfel de masca speciala care sa poata fi purtata si de barbati, desi nu stie inca ce forma ar putea avea. Sa speram ca acestia nu vor trebui sa poarte masca pe post de chiloti.
Inventia a fost nominalizata la Premiul Nobel in 2009, incadrandu-se in topul celor 10 realizari stiintifice care mai intai ii fac pe oameni sa rada si mai apoi sa gandeasca.
"O femeie isi poate pune masca in 25 de secunde, deci timpul de reactie este imediat. In 5 secunde isi desface sutienul si separa mastile si in 20 de secunde are timp sa se gandeasca cui sa ii dea cea de-a doua masca!" a glumit cercetatoarea.
Un "sutien pentru cazuri de urg