Calitatea, dar mai ales preţul produselor de toamnă le determină pe gospodine să renunţe la tradiţie. Comercianţii se plâng şi ei de vânzările proaste pe care le au în această perioadă. Dacă în anii trecuţi, vindeau marfa în câteva ore, acum sunt nevoiţi să stea cu ea şi câte o zi întreagă.
S-a dus vremea ca gospodinele să-şi facă aprovizionarea cu cele necesare pentru iarnă. Portofelele mai mult goale le determină să se limiteze, în cel mai fericit caz, la doar câteva borcănele de dulceaţă, de tomate sau de zacuscă.
“Facem şi acum murături, dar nu ca pe vremuri. Mult mai puţine, pentru că acum sunt scumpe şi nu sunt de la producător. Sunt de-afară, crescute cu chimicale”, ne-a spus Dumitru Luca, un bătrân din Severin.
De cealaltă parte, comercianţii susţin şi ei că vânzările au scăzut dramatic în acest an. Sunt conştienţi că lumea nu are bani, recunosc că preţurile nu mai sunt aceleaşi cu cele de anul trecut, dar şi munca lor trebuie răsplătită.
“Nu se mai vinde nimic ca în alţi ani. Vânzările merg aşa şi aşa. Mai lăsăm şi din preţ, dar nu prea se vinde nimic în cantităţi mari. Dacă ar fi să mai pun şi oameni la muncă, chiar că nu m-aş descurca”, ne-a spus Alexandra Popescu, un comerciant din satul Bistriţa.
Verdeţurile nu se vând nici pe-degeaba
Că lumea nu mai are bani se vede şi din faptul că nu-şi permit să cumpere nici măcat verdeţuri. “Stăm cu marfa pe tarabă. Ne chinuim să vindem o mână de mărar cu 1 leu. Până şi pătrunjelul, şase chite la un leu nu se dă. Ce să facem?! De unde mâncăm pâine, dacă nu vindem marfa? Şi muncim singuri, că dacă mai dăm şi 30 lei ziua de muncă, plus mâncare, nu mai scoatem nimic?!", ne-a spus o bătrânică mâinită de vremurile pe care le trăieşte.
Din păcate, anul acesta, gospodinele sunt nevoite să cumpere produse din import pentru murături, zacuscă sau dulceţur