Emisiunile din programul cadru de finanţare pe termen mediu (Medium Term Notes) se vor derula în funcţie de condiţiile pieţei, iar dacă acestea nu vor fi favorabile, operaţiunile pot fi amânate pentru 2011, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Bogdan Drăgoi. "Nu ieşim pe piaţă în orice condiţii. Dacă nu sunt condiţii propice, putem ieşi şi anul viitor", a spus Drăgoi, după un seminar, întrebat despre momentul în care România va lansa primele emisiuni din cadrul programului MTN. La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a aprobat un program de împrumuturi pe piaţa externă prin medium term notes (titluri emise pe termen mediu, între 5 şi 10 ani, prin emisiuni repetate, pe baza unui singur prospect - folosit în mod uzual mai mult de către corporaţii, dar şi de către state), cu o valoare de 7 miliarde de euro pentru următorii trei ani.
Cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în luna martie, când România a împrumutat un miliard euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat la 4,9 miliarde euro.
România are aprobate 5.300 de proiecte în valoare de 11,5 mld. euro
România are aprobate 5.300 de proiecte finanţate din fonduri structurale, în valoare de 11,5 miliarde euro, prin şapte programe operaţionale, care nu includ şi domeniul agriculturii, a mai declarat Bogdan Drăgoi. El a arătat că până la 24 septembrie au fost depuse 20.899 de proiecte de 43,2 miliarde euro, din care au fost aprobate 5.300, în valoare de 11,5 miliarde euro.
Dintre acestea, 3.759 de proiecte, cu o valoare de 7,5 miliarde de euro, au fost deja semnate. Oficialul a precizat că proiectele au fost aprobate prin şapte programe operaţionale cu peste 40 de axe prioritare. "Cam 60% din bani se duc către infrastructură", a afirmat Drăgo